Boerboel hond ofwel de Afrikaanse boerboel

De Boerboel hond

De Boerboel hond wordt sinds de millenniumwisseling in Nederland en België gefokt. De bakermat van het ras ligt in Zuid-Afrika, waar dit hondentype in de zeventiende en achttiende eeuw ontstond. Er was in die periode nog geen sprake van een officieel fokprogramma, en het lijkt erop dat dit karakteristieke ras van waakhonden door natuurlijke kruisingen is ontstaan. Wat wel zeker is, is dat er pas sinds de jaren 80 een officieel fokprogramma voor de Afrikaanse boerboel bestaat.

Boerboelhonden in vroeger eeuwen

De geschiedenis van de boerboel gaat terug tot 1652, toen de Nederlandse VOC-gezant Jan van Riebeeck een handelsstation vestigde bij Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika. Aan boord van zijn schepen waren één of meer mastiffs. Deze kruisten zich in de loop van de tijd met lokale Afrikaanse honden, en met de buldogs die de latere Britse kolonisten meebrachten naar Zuid-Afrika. Het al dan niet bewust kruisen van mastiffs, buldogs en inheemse hondenrassen door de Europese kolonisten van Kaap de Goede Hoop resulteerde uiteindelijk in de eerste Afrikaanse boerboel.

Naamgeving van de boerboel hond

Het hondentype kreeg zijn naam in Zuid-Afrika, waar de boerboel honderden jaren lang als waakhond voor het erf en de boerderij werd gebruikt. De naam is een samentrekking van de woorden ‘boer’ en ‘boel’. Dit laatste was Zuid-Afrikaans voor ‘hond’, maar kan ook afgeleid zijn van de oorspronkelijk als stierenvechter gefokte Britse buldog. Boerboels hebben een sterke territoriumdrang en zullen onder alle omstandigheden opkomen voor hun baasje en zijn familieleden. Daarmee waren ze het aangewezen hondenras om de boerengezinnen te beschermen tegen wilde dieren en indringers.

Afrikaanse boerboel in Nederland

In de achterliggende eeuwen waren boerboelhonden vrijwel uitsluitend bekend in Zuid-Afrika. Er bestond geen officiële fokkers om het ras zuiver te houden en de karakteristieke kenmerken te bewaren en te cultiveren. In 1983 werd voor dit doel de Zuid-Afrikaanse Boerboel Breeders Association opgericht. In België en Nederland is Groote Heide een officieel kennel waar boerboels gefokt worden uit stabiele ouderparen. Alle pups worden medisch onderzocht en krijgen een ontwormingskuur, terwijl de ouderhonden zijn geröntgend.

Heeft u interesse in een boerboel hond? Neem dan contact met ons op.